Den ukendte 3-måneders regel

I gamle dage brugte man sørgebind, når nogen døde. Der kunne man helt fysisk se, at nogen havde mistet og var i sorg. Der var sågar regler for, at man gik med det – nogen i et år andre i kortere perioder. I dag bruges sørgebind stort set kun af sportshold, der markerer et tab. 


Man kan sige, at sørgebindet er en gammeldags foranstaltning, men det havde et meget fint formål: At fortælle omverdenen “hej – jeg er ked af det og jeg ikke på toppen”. 


3-måneders-reglen
I dag har vi hvad jeg kalder for 3-måneders-reglen. Det er ikke en officiel regel. De færreste omtaler den i det hele taget, for de er ikke bevidst om den. Men du kender den godt, hvis du har mistet. Det er der, hvor du ligesom bliver fredet i en periode (og det er typisk en tre måneders tid), og så begynder omgivelserne at lave den der “Nu må du også se at komme videre”. 


Det er sødt ment. Det er kærlig ment. Og det handler også om, at de har mægtig svært ved at håndtere, at du er ked af det. At du ikke er som du plejer at være. Og for at gøre det endnu mere kompliceret: Hvad nu hvis dit tab ikke er et dødsfald? Så ligger der en forventning om, at det ‘ikke er lige så slemt’. Men ved du hvad? Et knust hjerte er et knust hjerte. Bum. 


Sorgen 6-12 måneder efter tabet
Vidste du, at for mange er den sværeste tid 6-12 måneder efter tabet? Det er der, hvor det er blevet en ny hverdag, som man ikke selv har valgt. 


3-måneders reglen gør, at mange der har mistet tror, at der er noget i vejen med dem. For når nu omgivelserne forventer, at man er kommet videre, og man så ikke er det, så må det være fordi, der er noget i vejen med mig. 


Men det er der ikke. 


Du kan ikke sørge forkert
Der er ikke nogen rigtig eller forkert måde at sørge på. Andres holdninger til vores tab er ikke til nogen nytte og helt ærligt heller ikke ønsket. Hvad skal vi bruge det til? Hvordan skal vi forholde os til andre menneskers holdninger til vores tab, når vores hjerter er knust? Men det er ikke desto mindre, hvad vi gør. 


Skjuler du din sorg?
Mange lader som om, at de har det helt fint igen. Der er bare lige det, at deres hoved og krop ikke helt fungerer, som de gjorde før. Jeg har desværre mødt mennesker, som er blevet fyret på grund af det. Hvis man så også ved, at 73% har prøvet at skjule deres sorg for deres leder, så har man en situation, hvor man ikke fungerer så godt som man plejer og UDEN at arbejdsgiveren ved hvorfor. 


Så: 

• Der er ikke noget i vejen med dig, hvis du ikke er ’tilbage’ efter tre måneder

• Det er normalt ikke at fungere, som man har gjort før, efter et tab – og det kommer ofte igen.

• Det er normalt at være træt, træt, træt og ikke orke at se andre. 

• Fortæl gerne dine nærmeste om den her 3-måneders regel, som ikke holder en meter. 


Vil du være sikker først?

Få en gratis og uforpligtende samtale om, hvordan du kan få det bedre

Få dit liv igen efter tab

Vil du have en gratis og uforpligtende samtale om, hvordan du kan få det bedre?

Book den nedenfor

Få dit liv igen efter tab