fbpx
sorgbearbejdning

Hvornår er jeg klar til sorgbearbejdning?

“Hvornår må jeg gå i gang med at få hjælp?” Spørgsmålet faldt under et af mine webinarer, og det er ikke usædvanligt. 

Der kommer ofte spørgsmål om, hvor længe man skal/bør/kan vente med at få hjælp til sin sorg efter et tab. Nogen har hørt fra andre, at der skal gå X måneder/år. Men ved du hvad? Det passer ikke. Du kan gå i gang med at få hjælp lige præcis, når du er klar. Nogen er det meget hurtigt. Andre er det ikke. Nogen har dårlig samvittighed over, at de lever eller er raske, og så synes de ikke, de kan være bekendt at ville have det godt. 

Så svaret er: Du kan gå i gang lige så snart, du er klar. Jeg har haft kunder, der kom 3 uger efter deres tab og op til 40 år efter. Når vi er oppe på, at det er så lang tid efter, så har det stor betydning for ens livskvalitet. 

Jeg har set flere mennesker taler om, at du skal gå gennem sorgens faser. Jeg må indrømme, at jeg ikke kender dem. Sorg er ikke en pæn og struktureret proces. Sorg er noget rod. Noget rod, der gør ondt. Og desværre kan man – så vidt jeg kan se – ikke komme en fiks model hen over sorg. 

Sorg afhænger af flere ting: Din relation med den eller det, der er væk, dine øvrige tab i livet og meget meget mere. Sorg er noget rod. 

Man kan godt vænne sig til ikke helt at være til stede. Man kan vænne sig til at holde sine egne følelser nede. Man kan vænne sig til, at ens liv bare ikke skal være så godt. 

Men din krop kan ikke helt vænne sig til det. Jeg har set mange, der har gået med “gammel sorg” længe få ondt alle mulige steder i kroppen. Uforklarligt. Jeg ved ikke, om der er en direkte sammenhæng. Det har bare været påfaldende. 

Så alt i alt: Vil du ikke godt tage fat i mig, når du er klar til at få det bedre? For dit hjertes og din krops skyld. 


Book en gratis og uforpligtende samtale her