Din kollegas mand er død – hvad gør du?

Vippebræt med hjerte og hjerne på hver side.
Automatreaktionen er at sige: Kondolerer/det gør mig ondt/det er jeg ked af at høre. Og det er alt sammen velment – men det er også automatisk, og det kommer ikke fra hjertet.
 
Hvad du kunne gøre i stedet er at trække vejret, tænke dig om og mærke efter. Hvad ville være det følelsesmæssigt ærlige – det ægte empatiske at gøre? Her kommer et par bud:
 
  • ”Det gør mig inderligt ondt, at din mand døde. Det må være så hårdt for dig, for jeg ved, at I havde så mange planer for fremtiden. Hver gang han har været forbi her, så havde han altid en sjov og venlig bemærkning til de fleste, selvom I skulle ud ad døren igen i en fart.” Her kommer responsen fra følelser, fra minder og fra et hjerte til et andet. Det er empatisk, og det viser, at du har forstået tabet, bl.a. fordi du selv havde en relation til vedkommende.
  • Noget, som efterladte meget sjældent bliver spurgt er ”Hvad skete der?” Og det kan være virkelig gavnligt at give den sørgende mulighed for at fortælle om det. Og når du så lytter, så gør det fra hjertet. Dvs. du lader vedkommende tale, du kommer ikke med sammenligninger eller vurderinger – og du blander ikke dine egne tab ind i det. Du lader vedkommende tale.

Det er helt almindeligt, at andres tab minder os om vores egne – men det betyder ikke, at det er kærligt at fortælle om dem i den situation. Det kan være, det kommer senere, men du går aldrig helt galt i byen, hvis du fokuserer på at udvise empati og sætte dig i den sørgendes sted – og det gør du bedst ved bare at lytte og ved at vise empati.
 
Husk at reagere fra hjertet ikke fra hjernen – fra følelserne og ikke fra logikken. Hvis du vil lære at undgå fælderne, så læs om de 6 myter her.
 
Og hov – sagde jeg virkelig ordet ”døde”? Ja, det gjorde jeg, for vedkommende ved det godt, og når vi laver alle mulige omskrivninger for død, så handler det om vores eget ubehag. Vedkommende blev ikke ”taget af Gud”, ”gik bort” eller andre omskrivninger.
 
Skal jeg hjælpe jer med at håndtere de svære stunder på kontoret? Ring 26 18 61 90
 
Har du selv været ramt af sorg, og er du i tvivl om, du er kommet videre? Så tag testen her

Send mig en mail

Ja tak - jeg vil godt høre fra dig ind i mellem via dit nyhedsbrev

* indicates required
/ / ( mm / dd / yyyy )
Email Format

Jeg vil bruge dine oplysninger til at holde kontakten med dig og sende nyheder og tilbud. Hvordan vil du helst høre fra mig?

Du kan altid framelde dig ved at klikke på 'unsubscribe', som står nederst på mine emails. Jeg lover at passe godt på dine data. Du kan se min datapolitik på www.mettehl.dk. Når du klikker på Tilmeld nedenfor, så fortæller du, at du er enig i, at jeg må behandle dine data, som jeg har beskrevet

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

Del

Mere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Mand på bare tæer går på stranden og efterlader fodspor.
Få daglig hjælp og lindring til dit tab Hver morgen modtager du en mail med fx effektfulde råd, refleksioner og observationer, der kan støtte dig i hverdagen. Du får mindre opgaver, der hjælper dig i dit tab.

Vær opmærksom på, at forløb betales forud. Vælger du at afslutte før tid – og dermed også før endeligt resultat, bliver pengene ikke refunderet.

Afbud skal ske senest 24 timer før.

ADRESSE


Sennepsfabrikken, Industriparken 4
2750 Ballerup
+45 26 18 61 90

CVR: 27531385

Bankkonto: 9070 1629896046

Handelsbetingelser

Følg mig gerne på sociale medier

 

 

© Mette Hvied Lauesen, Advanced Grief Recovery Specialist - 2021
Mette Hvied Lauesen er certificeret af Grief Recovery UK og arbejder som Grief Recovery Specialist under Grief Recovery Europe Ltd.