Hvad siger du til dig selv?

Det betyder meget for dig, hvordan du vælger at tale om, hvordan du har det. Når jeg arbejder md mine sorgkunder, kan jeg se, hvordan de ord, vi bruger, kan ændre, hvad vi føler.

Lad os sige, du er ked af det. Hvis du siger “jeg er ked af det”, så lyder det som om, det er en del af dig – en egenskab hos dig – at du er ked af det. Men følelser kommer og går. Du ER ikke dine følelser. Når du siger “jeg føler mig ked af det” så fortæller du, at sådan er det lige nu, og at det ændrer sig. Måske om lidt, måske om lidt længere tid. Men det ændrer sig. Det er ikke en tilstand, du er i for evigt.

 

Tag styringen selv

Men hvorfor gør det en forskel? Det gør det, fordi det er langt lettere at håndtere vores negative følelser, hvis vi ved og fortæller os selv, at det er noget, der bare sker LIGE NU. Når vi ved, at det er foranderligt gør også, at vi kan gøre noget ved tilstanden selv. Vi kan ændre på det.

Denne mere hensigtsmæssige sprogbrug om vores følelser gør det også lettere at forstå os selv. Hvis du føler dig vred, så betyder det ikke, at du er en vred person. Du er bare vred lige nu. Tidligere var du det ikke. Og om lidt tid er du det heller ikke. Du har formodentligt et langt livs erfaring om, hvordan du komme væk fra vreden, så DU får det bedre (vrede er sådan en følelse, der kun går ud over dig selv).


Du og andre forstår dig bedre
Når du fortæller dig selv og andre præcist, hvad du føler lige nu, så hjælper det både dig selv og andre til at forstå dig bedre – og dermed også hjælpe dig bedst muligt. Når du siger “jeg føler mig trist” så er det naturlige spørgsmål: Hvordan kan det være. Når du siger “jeg er trist”, så er det som at slå en sandhed fast i stil med ‘jorden er rund’, ‘jeg er rødhåret’, ‘John er tysker’ osv – og det ønsker du simpelt hen ikke skal være sandt.

Hvis du fortæller dig selv og andre ‘jeg er trist’, så fortæller du om noget næsten uforanderligt. Og det har du ikke fortjent.

Så for at skære det ud i pap. Det er bedst for dig, hvis du er med på, at DU styrer dine følelser. Det er ikke dem, der styrer dig. Du HAR et valg. ‘Føler’ kan du arbejde med. ‘Er’ gør dig – sat på spidsen – til et offer for en følelse, du ikke selv har valgt.

 

Du styrer dine følelser – de skal ikke styre dig

Vi har masser af følelser, og det er vigtigt, at vi kan sætte ord på dem. Og det er vigtigt, at vi ved, at det ikke er dem, der styrer os, men omvendt. Og det kræver både øvelse og accept.

Betyder det, at der er noget i vejen med at føle sig ked af det? Nej – overhovedet ikke. Det er helt naturligt, når noget trist er sket. Men det skal ikke være det, der lægger kursen og stemningen for resten af dit liv. Det skal ikke definere dig.

Det er bl.a. sådan noget, jeg hjælper folk med. Ring eller skriv, hvis du vil høre mere.

 

 

 

Hvis du har brug for at blive bedre til at håndtere dine følelser i nuet, så er der masser af råd og ideer i dette tilbud.

Vil du være sikker først?

Få en gratis og uforpligtende samtale om, hvordan du kan få det bedre

Få dit liv igen efter tab

Vil du have en gratis og uforpligtende samtale om, hvordan du kan få det bedre?

Book den nedenfor

Få dit liv igen efter tab