10 ting, du skal vide om sorg

Her er en liste med ti ting, som du har brug for at vide om sorgprocessen, og hvordan den kan påvirke dig.

Del

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

10 ting om sorg, som du bør vide

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Vi har alle sammen oplevet sorg og tab i vores liv – og de store tab kan få os til at tvivle på, om vi er normale. Opgaver, som ellers er enkle, bliver lige pludseligt svært. Noget, som nogen siger – eller ikke siger – kan lige pludselig berøre os dybt følelsesmæssigt. Og meget mere, end det har gjort før. Og ved du hvad? Det er HELT normalt.
 
Her er en liste med ti ting, som du har brug for at vide om sorgprocessen, og hvordan den kan påvirke dig.
 
1. Sorg handler ikke kun om dødsfald! Sorg er den helt normale og naturlige følelsesmæssige reaktion på enhver forandring i et velkendt adfærdsmønster. Det kan være en forandring i et parforhold, en flytning, et jobskifte, en ændring i helbredet, tabet af et husdyr, et verbalt eller fysisk overgreb er blot nogle af de mange begivenheder, der kan udløse en sorg-respons. Din reaktion på disse andre typer af tab bliver ofte ikke anerkendt. Men derfor oplever du en følelsesmæssig smerte alligevel.
 
2. Sorg kan være overvældende! Vi bruger et helt liv på at lære at anskaffe os noget, men der er ikke rigtig nogen, der lærer os, hvordan det er, når vi mister det igen. Størstedelen af den information, der findes om at håndtere tab giver faktisk meget lidt hjælp på det følelsesmæssige plan. Det handler ofte om forklaringer og analyser.
 
3. Sorg handler kun om følelser – ikke om noget som helst logisk eller intellektuelt. Ofte vil venner give os alle mulige logiske grunde til, at vi ikke skulle føle os kede af det. Problemet med det er, at dem i sorg har knuste hjerter – ikke knuste hoveder. De der logiske grunde hjælper os kun sjældent med at få det bedre.
 
4. Når man er i sorg, så kan ikke koncentrere sig lige så godt som ellers. Hvis du oplever, at du har svært ved at huske, hvad du skal eller opdager, at du let taber tråden i en samtale, så er det helt normalt. Det overvældende mylder af følelser, som er en del af det at sørge, kan gøre det svært at holde fokus. Måske hjælper det at vide, at de fleste, der har oplevet større tab, også har været det igennem.
 
5. Du bliver let isoleret, når man sørger. Dels har man nedsat energi og overskud til at opsøge andre, dels er andre ofte bange for at gøre eller sige det forkerte, så de undgår dig. Og det er så enkelt: De skal såmænd bare være der. De skal tage initiativet og så bare lytte, når du trænger. Eller sørge for adspredelse, hvis det er det, du har brug for.
 
6. Andre vil undgå at tale om dit tab. Når du er med til begivenheder, hvor venner og familie er samlet, så kan du opdage, at de tøver med at nævne din elskedes navn af frygt for, at du bliver ked af det. Den oplevelse kan være svær for mange mennesker i sorg. Der er intet galt i at fortælle dem, at du faktisk gerne vil høre både navnet og de historier, der er at fortælle.
 
7. Kun du kender dine følelser. Hvis du oplever, at du bliver oprevet, når andre siger, at de ”godt ved, hvordan du har det” eller at ”nu må du se at komme videre”, så er det også helt normalt. Det kan godt være, at de kan huske, hvordan de følte det, da de oplevede deres tab, men hver enkelt persons følelser og tab er deres eget! Man kommer sig aldrig helt over et følelsesmæssigt tab, men man kan lære at overleve og trives på trods af det.
 
8. Tiden i sig selv hjælper ikke. De fleste i sorg hører, at ”tiden læger alle sår”, og at ”sorg tager tid”. Tiden har imidlertid intet at gøre med, hvordan du kommer videre fra sorg. Tiden går bare, og så vænner du dig til den følelsesmæssige smerte. Det er, hvordan du bruger den tid, som betyder noget for, hvordan du kommer videre i dit liv.
 
9. Du kan blive mindet om dit tab på alle mulige måder. Du må ikke blive overrasket, hvis du ser noget, der minder dig om et kært minde om din elskede, hvor du så pludseligt bliver trist til mode over en hel masse andre ting. Din sorg vil minde dig om andet, som du ønskede var anderledes, bedre eller der bare var mere af. Den tristhed kan være et tegn på, at der er noget, du ikke er helt færdig med, og som du bliver nødt til at bearbejde. Der kan bogen ”Sorgbearbejdning” af John W. James og Russell Friedmann, som jeg forhandler i Danmark, hjælpe dig. Du vil nok blive ved med at savne det fysiske nærvær i dit forhold, så kan du væsentligt få nedsat den følelsesmæssige smerte, som forhindrer dig i at glæde dig over kære minder.
 
10. Du hjælper andre ved at lytte – ikke ved at fikse.Prøv lige at tænke over, hvor tit andre har talt, hvor du bare ønskede, at de ville lytte. Hvis det er noget, der har generet dig, så behøver du ikke selv gå i det mønster, når du møder andre i sorg. Hvis nogen fortæller dig deres tabshistorie, så er det bedste at lytte uden analyse, kritik eller vurdering. Husk, at uanset hvor meget du ønsker at hjælpe dem, så kan du ikke ”fikse” deres problem. Det bedste du kan gøre er bare at lytte.
 
Denne liste er på ingen måde en komplet liste over alt det, der påvirker et menneske i sorg. Der er skrevet meget om emnet, og ingen definition på sorg eller nogen liste over sorg-reaktioner vil passe på alle. Hver person er unik og særlig, og hver relation er unik og særlig. Det at forstå, at der er mange måder, som det kan påvirke dig, og at der er uafhængige støtte-services, som kan hjælpe (fx Grief Recovery Method) er vigtige elementer i at komme videre fra den følelsesmæssige smerte i dit tab.

Hør, hvordan du kan få det bedre

Mere

Den ukendte 3-måneders regel

3-måneders-reglen findes faktisk ikke. Men de fleste, der har mistet, har mødt den. Den er forventningen om, at nu må du da snart være kommet videre. Men det er du ikke.

Læs mere

Hjælp til kærligheden

Når man har mistet er det almindeligt, at kærligheden halter. Simpelt hen fordi der er for mange følelser i klemme. Få hjælp til dem her.

Læs mere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Få daglig hjælp og lindring til dit tab Hver morgen modtager du en mail med fx effektfulde råd, refleksioner og observationer, der kan støtte dig i hverdagen. Du får mindre opgaver, der hjælper dig i dit tab.

Vær opmærksom på, at forløb betales forud. Vælger du at afslutte før tid – og dermed også før endeligt resultat, bliver pengene ikke refunderet.

Afbud skal ske senest 24 timer før.

ADRESSE


Sennepsfabrikken, Industriparken 4
2750 Ballerup
+45 26 18 61 90

CVR: 27531385

Bankkonto: 9070 1629896046

Handelsbetingelser

Følg mig gerne på sociale medier

 

 

© Mette Hvied Lauesen, Advanced Grief Recovery Specialist - 2021
Mette Hvied Lauesen er certificeret af Grief Recovery UK og arbejder som Grief Recovery Specialist under Grief Recovery Europe Ltd.

Har du mistet? Er hverdagen tung?

Få en daglig støttemail

Hver dag i 30, 60 eller 90 dage

støttemail