fbpx

14 ting du må og ikke må sige

Facebook
Twitter
LinkedIn
Kender du nogen, hvis ægtefælle døde? Har du tænkt på, hvad du skulle sige til ham eller hende?
 
Det er du ikke ene om. Vi taler generelt ikke om døden, så de færreste ved, hvad de skal sige til enker eller enkemænd. Ja, faktisk så har vi lært, at triste følelser – dem skal vi undgå. Og når vi så møder nogen, hvis ægtefælle er død, så forsøger vi at finde noget positivt at sige eller komme med råd, der alligevel ikke du’r.
 
Vidste du, at 85% af det, vi siger til dem, der har mistet deres ægtefælle, ikke hjælper?
 
Hvis man skal få det bedre, så er det hjertet, der skal hele – ikke hjernen. Jo oftere folk forsøger at fikse enker eller enkemænd med intellektuelle kommentarer og råd, jo mere isolerede føler de sig. De kan endda tro, at der er noget i vejen med dem, fordi de stadig har det skidt og sørger.
 
Her er 11 ting, du i hvert fald ikke skal sige til en enke eller enkemænd:
 
 1. Vær taknemlig for den tid, I havde sammen

 2. Du er stadig ung. Du kan fint blive gift igen.

 3. Du må være stærk for dine børn

 4. Vær glad for, at din mand ikke lider længere (hvis han døde af sygdom)

 5. Din kone ville ikke have, at du gik rundt og var ked af det. Hun ville ønske, du ærede hende ved at leve livet.

 6. Der er en grund til, at ting sker.

 7. Måske det er nu, du skal have en hund eller få dig en ny hobby?

 8. Sørg for at give alle din mands ting bort til velgørenhed. Du har ikke brug for at blive mindet om ham hele tiden.

 9. Sørg for ikke at smide nogen af din kones ting ud. Du vil fortryde det.

 10. Det tager bare tid.

 11. Jeg ved godt, hvordan du har det (og begynd så at tale om dit eget tab).
 
Det kan godt være, at flere af ovenstående er logisk rigtige sande, men de er rettet mod hovedet og ikke hjertet, og de vil ikke hjælpe nogen, der har mistet, til at få det bedre.
 
Prøv i stedet for at sige disse:
 
 1. Hvad skete der? Spørg hvad der skete og lyt så til svaret. Enker og enkemænd vil gerne og har brug for at blive lyttet til. Det mest kærlige, du kan gøre, er at lytte uden at dømme, sammenligne eller prøve at ’fikse’ dem.

 2. Jeg ved ikke, hvad jeg skal sige. Det er helt fint at sige sandheden, hvis du ikke ved, hvad du skal sige. Din ærlighed viser, at du er en, man trygt kan tale med, fordi de ved, at du ikke vil forsøge at fikse dem.

 3. Jeg kan ikke forestille mig, hvordan du har det. Der er ikke nogen relationer, der er ens. De består alle sammen af to forskellige mennesker. Så selv om du også har oplevet at din ægtefælle døde, så kan du ikke vide, hvordan andre i samme situation har det. I bedste fald ved du blot, hvordan du havde det, da du oplevede dit tab.
 
Har du hørt nogen af ovenstående kommentarer, da du mistede din ægtefælle?
 
Har du lyst til at tilføje nogen kommentarer, som enten sårede eller hjalp dig?

Send mig en mail

Ja tak - jeg vil godt høre fra dig ind i mellem via dit nyhedsbrev

* indicates required
/ / ( mm / dd / yyyy )
Email Format

Jeg vil bruge dine oplysninger til at holde kontakten med dig og sende nyheder og tilbud. Hvordan vil du helst høre fra mig?

Du kan altid framelde dig ved at klikke på 'unsubscribe', som står nederst på mine emails. Jeg lover at passe godt på dine data. Du kan se min datapolitik på www.mettehl.dk. Når du klikker på Tilmeld nedenfor, så fortæller du, at du er enig i, at jeg må behandle dine data, som jeg har beskrevet

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

Del

Mere

Den ukendte 3-måneders regel

3-måneders-reglen findes faktisk ikke. Men de fleste, der har mistet, har mødt den. Den er forventningen om, at nu må du da snart være kommet videre. Men det er du ikke.

Læs mere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Få daglig hjælp og lindring til dit tab Hver morgen modtager du en mail med fx effektfulde råd, refleksioner og observationer, der kan støtte dig i hverdagen. Du får mindre opgaver, der hjælper dig i dit tab.

Vær opmærksom på, at forløb betales forud. Vælger du at afslutte før tid – og dermed også før endeligt resultat, bliver pengene ikke refunderet.

Afbud skal ske senest 24 timer før.

ADRESSE


Sennepsfabrikken, Industriparken 4
2750 Ballerup
+45 26 18 61 90

CVR: 27531385

Bankkonto: 9070 1629896046

Handelsbetingelser

Følg mig gerne på sociale medier

 

 

© Mette Hvied Lauesen, Advanced Grief Recovery Specialist - 2021
Mette Hvied Lauesen er certificeret af Grief Recovery UK og arbejder som Grief Recovery Specialist under Grief Recovery Europe Ltd.