Din krop modarbejder dig under sorg

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Noget af det, jeg nævner, når jeg holder foredrag er, at der faktisk sker noget helt fysisk i kroppen, når man er i sorg.
 
Der er ikke kun tale om hjerte-smerte – det er simpelt hen en mere vidtgående følelse end det. Der sker nemlig noget i både vores hjerne og i vores nervesystem, der ikke arbejder med os, når vi er i sorg.
 
Dit nervesystem
Det ene, der sker er, at dit parasympatiske nervesystem under sorg ikke fungerer, som det ellers gør. Det parasympatiske nervesystem står for funktioner som at trække pupillerne sammen, at stimulere spytproduktionen, at nedsætte hjertefrekvensen og at trække bronkierne sammen. Når det system ikke fungerer ordentligt, så betyder det, at du fx kan have svært ved at trække vejret dybt. Det at trække vejret dybt er ellers en af de mekanismer, vi kan benytte os af, når vi har brug for at få ro i kroppen og fokusere tankerne. Men det kan være overordentligt svært under sorg.

Hjernen
Det andet, der sker, er, at der i vores limbiske system i hjernen – hjernens føle-afdeling kan man sige – sker det, at smerten ved sorg er så ubehagelig, at hjernen oplever det som en trussel og går i flugt-program. Det betyder, at du får stærke fysiske reaktioner på det, der minder dig om dine tab.

Beslutninger
Og hvorfor er det problematisk? Det er det, fordi vi typisk under sorg skal træffe en række beslutninger ret hurtigt. Jeg taler om fx økonomi, bolig, forsikring, flytning, diverse meldinger til myndighederne. Derfor er det i den situation rigtig godt, hvis du har en tæt ven eller en, du har stor tillid til, som kan hjælpe dig med at gøre det arbejde. For din krop modarbejder dig der.
 

Få hjælp
Du kan derfor – hvis du ikke er i sorg – med fordel prøve at udtænke, hvem det ville være godt at læne sig op ad, hvis du skulle komme i den situation (og alt tyder på, at vi alle kommer igennem perioder med sorg på et tidspunkt). Og husk også, at du kan komme langt ved at bearbejde din gennem nogle faste og strukturerede trin, som jeg kan hjælpe dig med. 

Send mig en mail

Ja tak - jeg vil godt høre fra dig ind i mellem via dit nyhedsbrev

* indicates required
/ / ( mm / dd / yyyy )
Email Format

Jeg vil bruge dine oplysninger til at holde kontakten med dig og sende nyheder og tilbud. Hvordan vil du helst høre fra mig?

Du kan altid framelde dig ved at klikke på 'unsubscribe', som står nederst på mine emails. Jeg lover at passe godt på dine data. Du kan se min datapolitik på www.mettehl.dk. Når du klikker på Tilmeld nedenfor, så fortæller du, at du er enig i, at jeg må behandle dine data, som jeg har beskrevet

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.