fbpx

Er det din første jul alene?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Julen truer, siger man – og når man har mistet, så gælder det i særdeleshed: Julen er ikke noget, man glæder sig til.

Utroligt mange mønstre i vores liv med venner og familie er hægtet op på, at vi er par. Men hvad gør man, når man ikke er en del af et par længere, og den ultimative familiehøjtid står for døren? Her kommer et par råd og ideer.

  • Hav en plan. Og hvis du har børn, så lad dem være med i planen. Ligesom de også ofte er med i sorgen. Vær ærlig over for dem og fortæl, at du er ked af, at mor/far/bedstemor/bedstefar ikke kan være med til at holde jul mere, og at den her jul bliver anderledes. Spørg dem, hvad de har lyst til for at vise, at de savner dem og også hvad de enten ønsker at bevare eller ændre ved jeres familietraditioner. Hvis der er noget, der er vigtigt for dig, så forklar det til dem. Dine følelser er lige så vigtige som deres.

  • Det er vigtigt, at du er ærlig over for dine børn. Typisk fortæller man sige børn, at ærlighed er vigtigt, og så nytter det ikke noget, at du selv sætter dit alt-er-skam-helt-fint-ansigt på, for børn kan se på dit kropssprog og alt muligt andet, at det ikke passer. Og det ansigt sætter man så rigeligt på for alle mulige andre, når man er i sorg – du behøver ikke gøre det over for dine børn. Men det betyder ikke, at dine børn skal tage sig af dig – det ikke deres job. Og ja, det kan være svært at finde den rigtige balance, men det kan du godt.

  • Det er også en god ide at have en ”flugtrute” – at have et sted, du kan gå hen, hvis det bliver for meget, så du lige kan trække dig ud af situationen lidt tid. Og så komme tilbage igen uden at skulle forklare dig. Men du skal ikke trække dig helt væk. Det er ofte det, man gør, når man sørger, og man finder ud af, at det er de færreste, hvor man føler sig tryg nok til at fortælle, hvordan man i virkeligheden har det. Det er dem, der forsøger at fikse situationen med logisk sande udtalelser, som er følelsesmæssigt fuldstændigt uduelige. Prøv at høre efter intentionen og ikke indholdet. Det kan gøre det lettere. Hvis du isolerer dig, går der længere tid, inden du får bearbejdet din sorg. Og sidder du alene, så har du ikke nogen, du kan dele sorger og glæder med eller få skabt nye gode juleminder.

  • Hvis du ikke har børn og ikke har planer for juleaften, så sørg for at lave nogen. Beslut dig til, hvordan du kan gøre det til en lækker aften. Nogen vælger at fejre jul på alternativ vis med gode venner. Andre vælger at lave noget god mad til sig selv. Du kan købe noget lækkert at se på eller at nyde på anden vis. Ingen siger, at bare fordi det er d. 24. december, så skal der ske nogen bestemte ting. Og da slet ikke hvis det sidste du har brug for er en juleaften med et gabende tomrum. Så lav det til en anden slags aften for dig selv. Jeg har fx lavet en aftale med en, at hver gang klokken bliver hel, så drikker hun et glas skøn portvin. Det er ikke en sædvanlig juleaften-aktivitet, men det er heller ikke en sædvanlig juleaften.

 

Så ja, julen truer – men den behøver ikke være væmmelig, for du kan selv have indflydelse på den, så den bliver bedst mulig for dig.

Og hvis du virkelig vil gøre noget godt for dig selv, så invester i et sorgbearbejdningsforløb, så næste jul bliver bedre. Læs mere her 

Jeg ønsker dig en god, ny og nok anderledes jul

 

Send mig en mail

Ja tak - jeg vil godt høre fra dig ind i mellem via dit nyhedsbrev

* indicates required
/ / ( mm / dd / yyyy )
Email Format

Jeg vil bruge dine oplysninger til at holde kontakten med dig og sende nyheder og tilbud. Hvordan vil du helst høre fra mig?

Du kan altid framelde dig ved at klikke på 'unsubscribe', som står nederst på mine emails. Jeg lover at passe godt på dine data. Du kan se min datapolitik på www.mettehl.dk. Når du klikker på Tilmeld nedenfor, så fortæller du, at du er enig i, at jeg må behandle dine data, som jeg har beskrevet

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

Del

Mere

Den ukendte 3-måneders regel

3-måneders-reglen findes faktisk ikke. Men de fleste, der har mistet, har mødt den. Den er forventningen om, at nu må du da snart være kommet videre. Men det er du ikke.

Læs mere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Få daglig hjælp og lindring til dit tab Hver morgen modtager du en mail med fx effektfulde råd, refleksioner og observationer, der kan støtte dig i hverdagen. Du får mindre opgaver, der hjælper dig i dit tab.

Vær opmærksom på, at forløb betales forud. Vælger du at afslutte før tid – og dermed også før endeligt resultat, bliver pengene ikke refunderet.

Afbud skal ske senest 24 timer før.

ADRESSE


Sennepsfabrikken, Industriparken 4
2750 Ballerup
+45 26 18 61 90

CVR: 27531385

Bankkonto: 9070 1629896046

Handelsbetingelser

Følg mig gerne på sociale medier

 

 

© Mette Hvied Lauesen, Advanced Grief Recovery Specialist - 2021
Mette Hvied Lauesen er certificeret af Grief Recovery UK og arbejder som Grief Recovery Specialist under Grief Recovery Europe Ltd.