Er du ærlig med dit barn?

For et par år siden lavede jeg en undersøgelse om forskellige aspekter af sorg, og 180 mennesker fra hele verden valgte at svare på mine spørgsmål.
 
Der kom mange spændende resultater frem. Et af de mere triste resultater var, at hele 41% ikke havde fortalt det til nogen, da de oplevede, hvad de huskede som deres første sorg. Det er mange.
 
Så der går mange børn rundt med knuste hjerter, og som ikke får mulighed for at fortælle om det. Det er nemlig sådan med børn, at de typisk ikke fortæller om deres store tab med mindre de bliver spurgt. Og de gør det slet ikke, hvis de ikke har lært af deres rollemodeller, at det er ok at vise sine følelser. Hvad enten man er ked af det, fortvivlet eller ulykkelig. De positive følelser skal vi såmænd nok få udtrykt. Mange børn går ud fra, at deres følelser er forkerte, fordi de føles ubehagelige. Også når det er helt normale følelser.
 
Børn skal lære fra os voksne, hvordan man håndterer sine store følelser, og at man godt kan være ulykkelig ind i mellem, og at det hjælper at tale om det og få sat ord på sine følelser.
 
Hvor tit har du over for dine børn sagt “ikke noget”, når det var tydeligt for alle, der var noget galt og de ville vide, hvad det var? Og efterfølgende distraheret dem, så kom væk fra,, at du var ked af det? Hvis de lærer tidligt, at vi tydeligvis ikke taler om det, når noget trykker os, så bliver det svært for dem at gøre det, når de bliver voksne.
 
Jeg møder tit voksne, der som børn aldrig har lært et nuanceret ordforråd for det, når de er kede af det. Det fortæller i øvrigt typisk dem, hvad de tænker, når jeg spørger, hvad de føler. Det fortæller også, at de er rede uden at reflektere over, at under vreden er tristheden, smerten, afmagten, fortvivlelsen osv. Det er både svært og smertefuldt og har store omkostninger, hvis man først skal lære sit følelsesliv at kende som voksen.
 
Så du skal lære dit barn at udtrykke sig nuanceret og naturligt om følelser. Og så husk at være ærlig, når dit barn spørger, om du er ked af det. For de kan jo se det alligevel.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *