Kærestesorg er absolut også sorg

Forestil dig følgende: Du er 30. En af dine forældre dør. Det gør ondt. Du tænker over alle minderne fra livet med dem. De sjove minder. De smertefulde minder. Og de mere dagligdags minder om, hvordan vedkommende nu gjorde dit eller dat.
 
Forestil dig så, at din familie, dine kolleger og andre mennesker, der betyder noget for dig, reagerer med at sige “Nå nå – det går over. Det er en del af livet. Du skal bare ud og møde nogen nye mennesker.”
 
Det vil du nok tænke er en brutal reaktion på et stort tab. Og det er lige præcis, hvad mennesker med kærestesorg ofte møder. De bliver alt for tit ikke taget alvorligt. De lærer på den hårde måde, at hvad de føler er forkert. Og så isolerer de sig mere og bliver mere ulykkelige.
 
Og hvordan ved jeg det? Nogen af dem ringer til mig. Det gør de ofte, når der er gået 2-3 måneder, og deres familie og venner synes, at nu må det være nok. (Og her må jeg lige minde om, at tid INTET har noget at gøre med at komme sig over et tab.)
 
Børn og unge holder det for sig selv
De fleste forældre synes, at de har et godt forhold til deres børn, og at deres børn ville sige til, hvis de var kede af det. De skulle bare vide.
 
Kun 36 % af børn går til deres mor eller far, når de har oplevet tab (baseret på en undersøgelse, jeg foretag med ca. 180 deltagere) og hele 41% fortæller det ikke til nogen. Og det gør de ikke, fordi de det meste af deres barndom har hørt ting som: “Det er ikke værd at græde over” – “pyt med det – du får bare en ny” – “han var alligevel ikke noget at samle på” – “den var gammel og skulle dø alligevel” osv osv.
 
Man mener, at når et barn når 15-års-alderen, så har det hørt ca. 23.000 gange, at det, de følte var forkert. Og i det lys, så er det nok ikke sandsynligt, at de som en selvfølge vil dele deres følelser på et sårbart tidspunkt – fx som teenagere.
 
Den ikke-accepterede sorg
Og desværre er det et mønster, jeg kan se fortsætte ind i voksenlivet. Masser af mennesker med knuste hjerter pga. kærestesorg bliver ikke taget alvorligt.
 
De får alle mulige kommentarer med på vejen, som er faktuelt sande og følelsesmæssigt nytteløse (læs her), de får ikke den helt store medfølelse fra arbejde, for ingen har i deres personalepolitik, at et knust hjerte er en legitim fraværsårsag. Det er begravelser, flytninger og sygdom derimod. Så de sygemelder sig. Nogen gange længe – og nogen gange får de en stressmelding med sig. Men det er ikke stress, det er sorg.
 
Tag det fra eksperten: Du kan ikke vurdere sorg udefra. Det er ikke dit hjerte, der er knust. Du kan heller ikke sammenligne tab. Igen: Det er ikke dit hjerte, der er knust. Og hvis det ER dit hjerte – så vil du nok give mig ret.
 
Sådan får du det bedre
Det eneste et knust hjerte har brug for er at blive hørt. Igen og igen og igen. Og går det i ring, så slå på tråden 26 18 61 90, og hvordan du kan få det bedree.

Send mig en mail

Ja tak - jeg vil godt høre fra dig ind i mellem via dit nyhedsbrev

* indicates required
/ / ( mm / dd / yyyy )
Email Format

Jeg vil bruge dine oplysninger til at holde kontakten med dig og sende nyheder og tilbud. Hvordan vil du helst høre fra mig?

Du kan altid framelde dig ved at klikke på 'unsubscribe', som står nederst på mine emails. Jeg lover at passe godt på dine data. Du kan se min datapolitik på www.mettehl.dk. Når du klikker på Tilmeld nedenfor, så fortæller du, at du er enig i, at jeg må behandle dine data, som jeg har beskrevet

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

Del

Mere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Få daglig hjælp og lindring til dit tab Hver morgen modtager du en mail med fx effektfulde råd, refleksioner og observationer, der kan støtte dig i hverdagen. Du får mindre opgaver, der hjælper dig i dit tab.

Vær opmærksom på, at forløb betales forud. Vælger du at afslutte før tid – og dermed også før endeligt resultat, bliver pengene ikke refunderet.

Afbud skal ske senest 24 timer før.

ADRESSE


Sennepsfabrikken, Industriparken 4
2750 Ballerup
+45 26 18 61 90

CVR: 27531385

Bankkonto: 9070 1629896046

Handelsbetingelser

Følg mig gerne på sociale medier

 

 

© Mette Hvied Lauesen, Advanced Grief Recovery Specialist - 2021
Mette Hvied Lauesen er certificeret af Grief Recovery UK og arbejder som Grief Recovery Specialist under Grief Recovery Europe Ltd.
Vil du være sikker først?

Få en gratis og uforpligtende samtale om, hvordan du kan få det bedre

Få dit liv igen efter tab

Vil du have en gratis og uforpligtende samtale om, hvordan du kan få det bedre?

Book den nedenfor

Få dit liv igen efter tab