Når du ved, sorgen kommer…

Normalt forbinder vi sorg med et tab, der har været, men når man ved, at sorgen vil komme – når vi bliver klar over, at en skal dø, så sætter det også gang i sorgen. Faktisk kan det starte lige så snart, vi bliver klar over, at et sygdomsforløb eller lignende kan ende med døden.
 
Forventningen om sorg giver stort set de samme symptomer som “almindelig” sorg – herunder at være ked af det, at glemme ting, at have svært ved at koncentrere sig og at føle sig uoplagt. Vi sørger msåke også, at den døende har mistet sin selvstændighed, sine håb, sin stabilitet og sin identitet.
 
Det kan være, at du går rundt og er på vagt og venter på, at telefonen ringer, eller kan se, hvordan ham eller hende, du elsker, blive mere og mere syg. Det kan føles udmattende. Hvis den, du elsker, har været alvorligt syg de seneste måneder, hvor hospitalsbesøg kan være begrænsede pga corona, så kan det have været endnu sværere bare at gå rundt og vente på, at telefonen ringer.
 
Når han/hun så dør, så kan der følge lettelse med, som så kan give skyldfølelser. Du skal vide, at de følelser er helt normale, og at de på ingen måder ændrer, hvad du føler for ham/hende.
 

Her er der nogle gode råd, når du ved, at sorgen kommer:

  1. Anerkend dine følelser. Ved at sætte ord på dem, så tager du toppen af smerten fra dem. Føler du dig, nervøs, angst, ked af det, skuffet, sårbar, vred….? Hvis du har det svært med at komme af med dine følelser, når du har anerkendt dem, så gør noget, så du får det bedre. Lyt til musik, dans, syng, ring til en ven eller gå en tur. Når man anerkender det hele, så har an fokus på sine følelser en ad gangen og på det, at de bor i fortiden – og du er her lige nu.

  2. Forventningen om sorg føles som isolering – særligt hvis du bruger al din tid og energi på at tage dig af den døende. Prøv at finde tid til at fortælle nogen, du kender godt, hvordan du virkeligt har det.

  3. Forsøg at få noget tid bare til dig selv, så du ikke brænder sammen. Prøv at få dig gode sovevaner ved at gå i seng og stå op på nogenlunde samme tidspunkter hver dag.

  4. Brug den tid, der er tilbage på at få sagt alt det, du har brug for at sige. Det kan være at takke for noget, at undskylde og at fortælle, at du elsker dem. Tænk også over, hvad du har brug for at spørge om.

  5. I arbejdet med sørgende, så hører jeg ofte, hvordan det gør ondt, at man ikke fik sagt farvel. At sige farvel er et meget vigtigt signal til dit hjerte.Det viser, at vi kan sige farvel og stadig væk være ok. Og hvis de dør før jeres næste samtale, så er det en ting mindre at føle skyld over. Prøv at modstå at tilføje “vi ses i morgen!”, når du siger farvel”, for det fjerner betydningen af farvellet. Det kan godt være, at I ses den følgende dag, så prøv at vende det, så ‘farvel’ kommer til sidst: “Vi tales ved i morgen, sov godt, farvel” På den måde kan du både regne med og håbe, at I ses igen OG få sagt farvel. Tænk på farvel som et punktum. Det kommer altid til sidst.

Jeg ved, at dette kan være en svær tid, og du er velkommen til at sende mig en mail eller ringe (26 18 61 90) , hvis du har brug for lige at vende situationen.

Send mig en mail

Ja tak - jeg vil godt høre fra dig ind i mellem via dit nyhedsbrev

* indicates required
/ / ( mm / dd / yyyy )
Email Format

Jeg vil bruge dine oplysninger til at holde kontakten med dig og sende nyheder og tilbud. Hvordan vil du helst høre fra mig?

Du kan altid framelde dig ved at klikke på 'unsubscribe', som står nederst på mine emails. Jeg lover at passe godt på dine data. Du kan se min datapolitik på www.mettehl.dk. Når du klikker på Tilmeld nedenfor, så fortæller du, at du er enig i, at jeg må behandle dine data, som jeg har beskrevet

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

Del

Mere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Få daglig hjælp og lindring til dit tab Hver morgen modtager du en mail med fx effektfulde råd, refleksioner og observationer, der kan støtte dig i hverdagen. Du får mindre opgaver, der hjælper dig i dit tab.

Vær opmærksom på, at forløb betales forud. Vælger du at afslutte før tid – og dermed også før endeligt resultat, bliver pengene ikke refunderet.

Afbud skal ske senest 24 timer før.

ADRESSE


Sennepsfabrikken, Industriparken 4
2750 Ballerup
+45 26 18 61 90

CVR: 27531385

Bankkonto: 9070 1629896046

Handelsbetingelser

Følg mig gerne på sociale medier

 

 

© Mette Hvied Lauesen, Advanced Grief Recovery Specialist - 2021
Mette Hvied Lauesen er certificeret af Grief Recovery UK og arbejder som Grief Recovery Specialist under Grief Recovery Europe Ltd.
Vil du være sikker først?

Få en gratis og uforpligtende samtale om, hvordan du kan få det bedre

Få dit liv igen efter tab

Vil du have en gratis og uforpligtende samtale om, hvordan du kan få det bedre?

Book den nedenfor

Få dit liv igen efter tab