fbpx

Nej, sorg er IKKE en sygdom

Facebook
Twitter
LinkedIn
 
 
Sognepræst Marie Høgh har onsdag d. 8.1. en kommentar i Berlingske Tidende, hvor hun revser det Nationale Sorgcenter og taler om sorg, som hun ser det. Jeg synes, at hun har nogen mangler og præmisser i sit indlæg, som jeg ikke er enig i.
 
Det er ikke det Nationale Sorgcenter, der har defineret diagnosen ”kompliceret sorg”. Det er WHO (https://feap.au.dk/forskning/tab-sorg/kompliceret-sorg/). Og jeg er for så vidt helt enig i, at sorg ikke er en sygdom – det er en følelsesmæssig tilstand og et livsvilkår. Men derfor kan man nu altså godt blive syg af sorg, hvis man ikke får den bearbejdet. Fx viser undersøgelser, at 70% af sørgende får et øget forbrug af alkohol – af dem vil en delmængde udvikle alkoholisme (undersøgelse foretaget af www.griefrecoverymethod.com). Flere udvikler depressioner som følge af sorg. Og der er flere andre lidelser, der kan have afsæt i ubearbejdet sorg bl.a. stofmisbrug, spiseforstyrrelser ud over de allerede nævnte.
 
Marie Høgh har i sin kommentar den præmis, at sorg skyldes dødsfald. Sorg kan skyldes mere end 40 forskellige livsbegivenheder, som medfører alle de ofte modstridende følelser, som opstår ved en forandring, eller en afslutning på et velkendt livsmønster. Dette er en af de definitioner, vi arbejder med i den videnskabeligt anerkendte metode Grief Recovery Method (https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/19325037.2019.1571964?journalCode=ujhe20). Dvs. at man jo altså også kan føle sorg, når man bliver skilt, når ens børn ikke vil se en, når man har haft en barndom, hvor man aldrig blev set eller forstået osv osv. Den slags sorg er fuldt ud lige så smertefuld. Marie Høgh har nogen antagelser om, at man bl.a skal turde være i magtesløsheden og – som jeg læser det – at sorg er noget, vi har med os hele tiden, hvis den ikke går over.
 
Man kan GODT bearbejde sorg, så det ikke længere er smertefuldt – man behøver ikke at have den følelsesmæssige blykappe med sig hele livet. Og det at blot være i mørket med den sørgende og vente på lyset kommer er ikke nogen garanti for, at der sker noget som helst godt for mennesket i sorg. Tiden er ikke et parameter for, at sorg går over. Og hvis sorg ikke går over og ikke bliver bearbejdet, ja, så kan man godt blive syg af den. For hvad med dem, der ikke kan holde ud at være der i sorgmørket? Ofte tyer de til noget, der dulmer smerten. Det spænder fra benhård motion, over at trøstespise til at få sig et decideret misbrugsproblem. Det skal de mennesker da hjælpes med.
 
Synes jeg så, at det er skønt med en diagnose på kompliceret sorg? Nej, det synes jeg egentlig ikke. For sorg er et vilkår. Og når diagnosen nu findes, så tænker jeg, at vi kan glæde os over, at der forhåbentligt bliver kastet nogen forskningspenge efter det, så vi kan få de gode videnskabelige studier, der ikke kun tager afsæt fra en kristen værdiladet betragtning om, hvad sorg eller ikke er. Og så har jeg i øvrigt intetsteds læst, at Det Nationale Sorgcenter kalder sorg for en sygdom.
 
Desværre ser det ud til, at både Marie Høgh og Det Nationale Sorgcenter kun arbejder med dødsfald som årsag til sorg. Dette gør det bestemt ikke lettere for dem, der har tung sorg over noget, der ikke er dødsfaldsrelateret, og som giver lige så meget smerte.

Send mig en mail

Ja tak - jeg vil godt høre fra dig ind i mellem via dit nyhedsbrev

* indicates required
/ / ( mm / dd / yyyy )
Email Format

Jeg vil bruge dine oplysninger til at holde kontakten med dig og sende nyheder og tilbud. Hvordan vil du helst høre fra mig?

Du kan altid framelde dig ved at klikke på 'unsubscribe', som står nederst på mine emails. Jeg lover at passe godt på dine data. Du kan se min datapolitik på www.mettehl.dk. Når du klikker på Tilmeld nedenfor, så fortæller du, at du er enig i, at jeg må behandle dine data, som jeg har beskrevet

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

Del

Mere

Den ukendte 3-måneders regel

3-måneders-reglen findes faktisk ikke. Men de fleste, der har mistet, har mødt den. Den er forventningen om, at nu må du da snart være kommet videre. Men det er du ikke.

Læs mere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Få daglig hjælp og lindring til dit tab Hver morgen modtager du en mail med fx effektfulde råd, refleksioner og observationer, der kan støtte dig i hverdagen. Du får mindre opgaver, der hjælper dig i dit tab.

Vær opmærksom på, at forløb betales forud. Vælger du at afslutte før tid – og dermed også før endeligt resultat, bliver pengene ikke refunderet.

Afbud skal ske senest 24 timer før.

ADRESSE


Sennepsfabrikken, Industriparken 4
2750 Ballerup
+45 26 18 61 90

CVR: 27531385

Bankkonto: 9070 1629896046

Handelsbetingelser

Følg mig gerne på sociale medier

 

 

© Mette Hvied Lauesen, Advanced Grief Recovery Specialist - 2021
Mette Hvied Lauesen er certificeret af Grief Recovery UK og arbejder som Grief Recovery Specialist under Grief Recovery Europe Ltd.