Sådan lytter du til en, der har mistet

At mennesker plejer at være utilpas med følelser som tristhed, vrede eller angst – specielt efter et personligt tab – er noget af en underdrivelse.
 
Prøv at lægge mærke til de gange, hvor du selv var ked af det og forsøgte at tale med andre om det. Ved ganske få lejligheder kan du have haft en ven eller en i din familie, som lyttede uden at analysere, kritisere, vurdere eller dømme. Du har sandsynligvis fået en af følgende reaktioner:
 
  • Logiske grunde for, hvorfor du ikke skulle have det sådan (”se nu lidt lyst på det!”)
  • Udtalelser om ”se nu at komme videre” eller ”det må du lige se at komme over”
  • En historie om nogen, der har det værre (”det er i det mindste ikke SÅ slemt med dig!”
  • Noget i stil med ”Jeg ved, hvordan du har det” (og det gør de ikke)
  • Forslag til at ”holde skruen ovenvande” – ”vær stærk”
  • Historier, der kun handler om dem selv – og ikke om dig
  • Anbefalinger til, hvordan du får fjernet opmærksomheden fra det, der gør ondt: Gå en tur, dyrk motion, mød nye mennesker, gør rent etc
 
Hvor dem, der bare lyttede gav dig lov til at udtrykke, hvad du følte og komme af med noget af det følelsesmæssige overtryk, hjalp de andre dig så på nogen måde? Du sad formodentligt tilbage med en følelse af, at ingen virkelig forstod – eller havde lyst til at forstå – hvordan det gjorde ondt.
 
Det er kun de færreste, der har en decideret undervisning i, hvordan man håndterer de følelser, der opstår i forbindelse med tab. Det, vi lærte som børn, kom fra at se, hvordan de voksne rundt om os håndterede deres smerte. Ofte gjorde de det ved at gemme smerten og aldrig tale om den, eller ved at bedøve den på forskellige usunde måder. Det fjernede ikke smerten – det fjernede bare muligheden for at blive rigtig glad.
 
Grief Recovery-metoden, som jeg bruger, lærer os at lytte og trøste andre uden at fixe, forklare eller analysere på smerten. Vi bruger billedet med et hjerte med ører, hvor vi er helt til stede og lytter med omsorg og tålmodighed. Hvis og når vi så svarer, så gør vi det uden at dømme, vurdere, kritisere eller analysere. I stedet for at fortælle andre, at vi ”ved præcist, hvordan de har det”, så kan vi minde os selv om, at vi alle sørger helt unikt og individuelt. At sige ”Jeg kan kun forestille mig, hvordan du har det” er bedre til at hjælpe nogen, der lider, med at føle sig set og hørt. Til sidst kan vi så give et varmt kram, hvis det er passende. Husk: Dem, der sørger har ikke brug for at blive ”fixet” – de har brug for at blive hørt.
 
Ved at give din ven eller dit familiemedlem din fulde tilstedeværelse og et lyttende øre, så giver du dem den bedste støtte og trøst, du overhovedet kan give: Du giver dem muligheden for at tale om deres smerte med en følelsesmæssig ærlighed og en vidunderlig mulighed for at begynde at få det bedre.

Send mig en mail

Ja tak - jeg vil godt høre fra dig ind i mellem via dit nyhedsbrev

* indicates required
/ / ( mm / dd / yyyy )
Email Format

Jeg vil bruge dine oplysninger til at holde kontakten med dig og sende nyheder og tilbud. Hvordan vil du helst høre fra mig?

Du kan altid framelde dig ved at klikke på 'unsubscribe', som står nederst på mine emails. Jeg lover at passe godt på dine data. Du kan se min datapolitik på www.mettehl.dk. Når du klikker på Tilmeld nedenfor, så fortæller du, at du er enig i, at jeg må behandle dine data, som jeg har beskrevet

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

Del

Mere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Få daglig hjælp og lindring til dit tab Hver morgen modtager du en mail med fx effektfulde råd, refleksioner og observationer, der kan støtte dig i hverdagen. Du får mindre opgaver, der hjælper dig i dit tab.

Vær opmærksom på, at forløb betales forud. Vælger du at afslutte før tid – og dermed også før endeligt resultat, bliver pengene ikke refunderet.

Afbud skal ske senest 24 timer før.

ADRESSE


Sennepsfabrikken, Industriparken 4
2750 Ballerup
+45 26 18 61 90

CVR: 27531385

Bankkonto: 9070 1629896046

Handelsbetingelser

Følg mig gerne på sociale medier

 

 

© Mette Hvied Lauesen, Advanced Grief Recovery Specialist - 2021
Mette Hvied Lauesen er certificeret af Grief Recovery UK og arbejder som Grief Recovery Specialist under Grief Recovery Europe Ltd.
Vil du være sikker først?

Få en gratis og uforpligtende samtale om, hvordan du kan få det bedre

Få dit liv igen efter tab

Vil du have en gratis og uforpligtende samtale om, hvordan du kan få det bedre?

Book den nedenfor

Få dit liv igen efter tab