fbpx

Seks klicheer om sorg

Facebook
Twitter
LinkedIn
Når sorgen rammer, så er det svært og hårdt og ensomt og uforklarligt og rædselsfuldt for den og de sørgende.
 
Desværre er der seks klicheer, man hører hele tiden som sørgende, og de holder os faktisk fast i sorgen. Det er klicheer, som vi alle sammen siger til de sorgramte, og som faktisk ikke gør noget godt. Det viser kun, at vi – der står ved siden af – ikke har fattet, hvad det handler om.
 

De seks klicheer er:

 

 1. Tiden læger alle sår Men det gør den ikke. Hvis du har prøvet at brække benet, så ved du, hvad jeg mener. Der skal behandling til.

   

 2. Vær nu ikke så ked af det Så jeg må ikke føle, det jeg føler? Den her handler ikke om den sørgende – den handler om hensynet til alle dem rundt om den sørgende, som af uransagelige årsager synes, at sorg er belastende at forholde sig til. Men budskabet er: Pak dine følelser væk – og det skal du ikke. Det er dine, og de er naturlige.

   

 3. Sørg alene Budskabet her kan godt være, at dine følelser er belastende for os andre. Ved at opfordre til, at du gemmer dine følelser, så giver man dig heller ikke lov til at være dig.

   

 4. Erstat tabet Hvordan det? Der er ikke nogen, der kan erstatte ham/hende. Hvordan kan man i øvrigt elske nogen eller noget højt, hvis det er let at erstatte. Men det får os andre rundt om til ånde lettet op, hvis vi tror, at nu er dine følelser på plads igen. Det er de bare ikke.

   

 5. Hold dig i gang Men hvordan skal man det, når man er helt drænet og ikke kan tænke klart? Denne myte er en underafdeling af Tiden læger alle sår. Men det betyder bare, at du kan slide dig selv helt op, for det, du har brug for er ikke at lave mere – det er at bearbejde din sorg.

   

 6. Vær stærk for X (dine børn, din familie, din hund etc) Den her myte går ud fra, at man er stærk, når man ikke har sine i øvrigt helt naturlige følelser. Derudover kan den betyde, at dine børn måske ikke lærer, at det er ok at være meget ked af det, hvis man har mistet. Samt at det at miste ER en del af livet. Helt overordnet set så er der ingen af de seks myter, der gør noget som helst godt for den sørgende. De færdiggør ikke den følelsesmæssige relation, som den sørgende har til den afdøde/eksmanden/chefen etc. Det gør kun bearbejdning.
 
Hvad er så det rigtige at sige og gøre, når man møder en med sorg?
 

Det er faktisk ret enkelt at svare på:

 

 • Vær et hjerte med ører.
 • Lad dem tale uden at afbryde
 • Vis det gerne, hvis du bliver følelsesmæssigt berørt – det er kun naturligt
 • Sig noget a la: Jeg kan kun forestille mig, hvordan det har været/er. For du ved det ikke – heller ikke selv om du selv har været stor sorg. Vi oplever sorg individuelt. Vi kan ikke vide, hvordan andre har det.
 • Vær ikke nærig med at give knus – og lad den sørgende afgøre, hvornår jeres knus stopper.

   

 
Husk, at du altid kan bestille en gratis samtale hos mig. Det gør du her.

Send mig en mail

Ja tak - jeg vil godt høre fra dig ind i mellem via dit nyhedsbrev

* indicates required
/ / ( mm / dd / yyyy )
Email Format

Jeg vil bruge dine oplysninger til at holde kontakten med dig og sende nyheder og tilbud. Hvordan vil du helst høre fra mig?

Du kan altid framelde dig ved at klikke på 'unsubscribe', som står nederst på mine emails. Jeg lover at passe godt på dine data. Du kan se min datapolitik på www.mettehl.dk. Når du klikker på Tilmeld nedenfor, så fortæller du, at du er enig i, at jeg må behandle dine data, som jeg har beskrevet

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

© Mette Hvied Lauesen, Advanced Grief Recovery Specialist - 2021
Mette Hvied Lauesen er certificeret af Grief Recovery UK og arbejder som Grief Recovery Specialist under Grief Recovery Europe Ltd.

Del

Mere

Den ukendte 3-måneders regel

3-måneders-reglen findes faktisk ikke. Men de fleste, der har mistet, har mødt den. Den er forventningen om, at nu må du da snart være kommet videre. Men det er du ikke.

Læs mere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Få daglig hjælp og lindring til dit tab Hver morgen modtager du en mail med fx effektfulde råd, refleksioner og observationer, der kan støtte dig i hverdagen. Du får mindre opgaver, der hjælper dig i dit tab.

Vær opmærksom på, at forløb betales forud. Vælger du at afslutte før tid – og dermed også før endeligt resultat, bliver pengene ikke refunderet.

Afbud skal ske senest 24 timer før.

ADRESSE


Sennepsfabrikken, Industriparken 4
2750 Ballerup
+45 26 18 61 90

CVR: 27531385

Bankkonto: 9070 1629896046

Handelsbetingelser

Følg mig gerne på sociale medier

 

 

© Mette Hvied Lauesen, Advanced Grief Recovery Specialist - 2021
Mette Hvied Lauesen er certificeret af Grief Recovery UK og arbejder som Grief Recovery Specialist under Grief Recovery Europe Ltd.