Skriv til mig

Ring
26 18 61 90

Tilbage til arbejdet efter et tab....

Når du har oplevet tab eller sorg, som har gjort, at du ikke har arbejdet i et stykke tid, så kan det være svært at komme tilbage. For alt har ændret sig for dig – og dine omgivelser kan have svært ved at vide, hvad der er rigtigt eller forkert. Det samme kan det være for din leder. Derfor har den amerikanske Sabina Nawaz lavet følgende råd efter hun selv oplevede en række knusende tab og skulle tilbage på arbejde:
 
  • Forvent at blive overrasket. Støtte eller mangel på samme kan komme fra de mest uventede sider. Og fordi sorg er en følelse, der både er vanskelig i dagens samfund og også altid opleves individuelt, så vil dine kolleger også reagere individuelt på den. Så hvis du regner med at få alverdens slags reaktioner, så er du også forberedt på det.

  • Overvej på forhånd, hvad du har lyst eller ikke lyst til at fortælle. Bare fordi nogen spørger dig om noget, så betyder det ikke, at du har pligt til at svare på det. Det er helt ok at sige noget i stil med ”Tusind tak for din omsorg – det er vigtigere for mig, hvad han betød i mit liv, end hvad der lige skete de sidste par uger” – eller ”Tak for din interesse, men jeg kan ikke tale om det pt.” – alt det er helt ok. Når man sørger svinger dagsformen en del, og det skal der være plads til. Og hvis nogen vil trække på din viden om noget, der relaterer sig til dit tab, så er det også helt i orden at sige ”Det er jeg simpelt hen ikke klar til at tale om endnu. Hvordan kan jeg hjælpe dig uden at gå ind i det?”

  • Udpeg en ambassadør. Det er slet ikke sikkert, at du overhovedet har lyst til at tale i fuld offentlighed om, hvad du har været igennem. Det er helt i orden. Og så kan det være en god ide at udpege en af dine nærmeste kolleger, der kan sørge for at sprede det budskab på dit arbejde. Og så hold vedkommende opdateret, så han vedkommende kender dine ønsker.

  • Skab pauser i hverdagen. Det dræner en for energi at sørge. Der kan være dage, hvor du fint kan arbejde som normalt og dage, hvor du ikke kan. Det er helt normalt. Sørg for at planlægge pauser mellem møder og aktiviteter, så du får de pusterum, du har brug for. Du kan bruge dem til at indhente noget arbejde, du kan gå en lille tur, du kan meditere eller lave åndedrætsøvelser.

  • Find et helle. Der kan være tidspunkter i løbet af dagen, hvor du får brug for at lade tårerne løbe. Så skab dig et helle, hvor du har dit eget ”sørgefrirum”. For nogen er det bilen, hvor du så kan have noget vand, eller en pude eller dine yndlingskarameller.

  • Sørg for at have lommetørklæder med dig. Du kan blive overmandet af følelser lige pludselig, og så kan det være rart for dig selv at kunne tørre næsen eller øjnene. Også selv om det er helt naturligt.

  • Hvis du er lidt kreativ, så skab en trøstekasse. Det kan være en smuk æske, hvor der ligger søde breve fra dine nærmeste, ting, der dufter godt, er rare at røre ved, smukke at se på, der smager godt eller lyder godt. Hvad der nu er det rigtige til dig.

  • Lav en huskeliste og bed om hjælp. En del af det at sørge er, at du let glemmer de mest almindelige ting, så derfor kan det være en god ide at skrive flere ting på sådan en liste, end du plejer. Og det kan eventuelt være en god ide at få hjælp fra en kollega til at løbe igennem den med jævne mellemrum
 
Det er altid svært at komme tilbage til arbejdet efter et stort tab, men det kan afhjælpe nogen af problematikkerne, hvis du på forhånd har overvejet, hvad du vil gøre eller ikke gøre – herunder at sørge for at du får ro og rammer, der passer til dig.
 
Om det at græde i det offentlige rum:
  • Det er helt normalt at græde
  • Alle følelser er i orden – også de negative
  • De fleste mennesker har grædt i det offentlige rum
  • At græde i det offentlige rum betyder ikke, at du er gak-gak
  • Nogle gange kan det at græde offentligt være befriende
 
 
Læs mere:
 
 
Facebook
Twitter
LinkedIn

Send mig en mail

Del

Mere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Få daglig hjælp og lindring til dit tab Hver morgen modtager du en mail med fx effektfulde råd, refleksioner og observationer, der kan støtte dig i hverdagen. Du får mindre opgaver, der hjælper dig i dit tab.

Vær opmærksom på, at forløb betales forud. Vælger du at afslutte før tid – og dermed også før endeligt resultat, bliver pengene ikke refunderet.

Afbud skal ske senest 24 timer før.

ADRESSE


Sennepsfabrikken, Industriparken 4
2750 Ballerup
+45 26 18 61 90

CVR: 27531385

Bankkonto: 9070 1629896046

Handelsbetingelser

Følg mig gerne på sociale medier

 

 

© Mette Hvied Lauesen, Advanced Grief Recovery Specialist - 2021
Mette Hvied Lauesen er certificeret af Grief Recovery UK og arbejder som Grief Recovery Specialist under Grief Recovery Europe Ltd.