fbpx

Hvad du kan gøre for en, der sørger

Et menneske i sorg har brug for dit nærvær og din praktik – ikke floskler eller “nårh – det går over”
 
Når et menneske rammes af sorg, så påvirker det ikke kun følelserne – det bliver fysisk. På nogen gør det endda fysisk ondt. Og hjernen fungerer heller ikke som den plejer. Tankerne kører rundt i en “grød”, og de har svært ved at tænke klart. Det betyder fx, at de har svært ved at svare på dit spørgsmål om, hvad de har brug for lige som de i det store heller ikke er særligt gode til at tage initiativer.
 
Så hvis du gerne vil være til hjælp (og husk at det godt kan vare længe), så kan du gøre noget af følgende:
 
  • Fortæl, at du kommer forbi fx hveranden tirsdag med en gryderet til fryseren eller køleskabet

  • Lyt. Kom forbi, lav en kop kaffe, sæt jer ned I haven eller i sofaen og så bare lyt, hvis din bekendte vil tale. Ellers bare sid stille sammen. Bare vær i det.

  • Foreslå vedkommende at komme forbi til noget mad og noget TV en lørdag aften.

  • Tilbyd at tage strygetøjet

  • Tag nogen med og tilbyd at I lige gør noget ved haven, maler gavlen, tager bilen på værksted. Mange af de der praktiske ting, der er meget tunge at få gjort for en i sorg.

  • Tag vedkommende med ud og gå en tur. Og det er ikke dig, der afgør, om I skal tale om “det” – men er det en af
    de dage, så skal du bare lytte.

  • Du skal bare rumme tårerne. Tårer er en helt naturlig fysisk manifestation af følelser, og de er ikke farlige. Det er heller ikke farligt, hvis du selv bliver følelsesmæssigt påvirket. Det er kun naturligt, hvis du oplever stor tristhed. Lad være med at tørre tårerne bort. De er naturlige, og du behøver ikke være flov over dem.

  • Husk, at det ikke er dit job at trøste. Du kan ikke ændre noget ved situationen alligevel, og den er, som den er. Du kan respektere din bekendtes situation ved at anerkende den, ved at være i den og bare være et hjerte med ører.
 
Og ikke mindst: Du skal være forberedt på, at det kan vare længe. Der er ingen tidsgrænser ved sorg.

Send mig en mail

Ja tak - jeg vil godt høre fra dig ind i mellem via dit nyhedsbrev

* indicates required
/ / ( mm / dd / yyyy )
Email Format

Jeg vil bruge dine oplysninger til at holde kontakten med dig og sende nyheder og tilbud. Hvordan vil du helst høre fra mig?

Du kan altid framelde dig ved at klikke på 'unsubscribe', som står nederst på mine emails. Jeg lover at passe godt på dine data. Du kan se min datapolitik på www.mettehl.dk. Når du klikker på Tilmeld nedenfor, så fortæller du, at du er enig i, at jeg må behandle dine data, som jeg har beskrevet

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

Del

Mere

Den ukendte 3-måneders regel

3-måneders-reglen findes faktisk ikke. Men de fleste, der har mistet, har mødt den. Den er forventningen om, at nu må du da snart være kommet videre. Men det er du ikke.

Læs mere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Få daglig hjælp og lindring til dit tab Hver morgen modtager du en mail med fx effektfulde råd, refleksioner og observationer, der kan støtte dig i hverdagen. Du får mindre opgaver, der hjælper dig i dit tab.

Vær opmærksom på, at forløb betales forud. Vælger du at afslutte før tid – og dermed også før endeligt resultat, bliver pengene ikke refunderet.

Afbud skal ske senest 24 timer før.

ADRESSE


Sennepsfabrikken, Industriparken 4
2750 Ballerup
+45 26 18 61 90

CVR: 27531385

Bankkonto: 9070 1629896046

Handelsbetingelser

Følg mig gerne på sociale medier

 

 

© Mette Hvied Lauesen, Advanced Grief Recovery Specialist - 2021
Mette Hvied Lauesen er certificeret af Grief Recovery UK og arbejder som Grief Recovery Specialist under Grief Recovery Europe Ltd.